• Weetjes

De Atlantikwall: een goed bewaard stukje geschiedenis

Weetjes |

In het provinciedomein Raversyde in Oostende kan je goed bewaarde restanten van de Atlantikwall bezoeken. Maar wat was deze constructie eigenlijk?

De Atlantikwall werd tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door de Duitse bezetters. Deze verdedigingslinie strekte zich uit langs de Westkust en was wel 5 000 km lang. Van Noorwegen tot Spanje. Hoewel het klinkt alsof deze verdedigingslinie een muur was, klopt dit niet. De linie bestond uit kazematen, bunkers, kanonnen en mijnenvelden. De Duitsers hebben de bouw van de Atlantikwall ook nooit volledig kunnen afronden.

In Oostende is hiervan een groot deel bewaard. Tegenwoordig kan je in het museum origineel ingerichte bunkers bezoeken en kan je er ook meer leren over de Eerste Wereldoorlog. Ook kan je er een batterij uit WOII bezoeken: batterij Saltzwedel-Neu. Een batterij is een eenheid artillerie-wapens, die vijandelijke aanvallen kon afweren. Op deze bunker vuurden de Duitse soldaten dus naar schepen van de geallieerden. Deze batterij werd trouwens vernoemd naar Reinhold Saltzwedel, een duikbootcommandant uit de Eerste Wereldoorlog.

Om af te sluiten nog een klein wist-je-datje. Om deze verdedigingslinie te bouwen hadden de Duitsers natuurlijk veel materiaal nodig. De afsluiting van het oorspronkelijke bloemenuurwerk in Oostende werd hiervoor weggehaald en in de Atlantikwall verwerkt!

Afbeelding © Raversyde