• Weetjes

De dierenhelden van Oostende!

Weetjes |

Het is vandaag werelddierendag, de dag waarop je trouwe viervoeter, gevleugeld gezelschap of ander huisdier misschien nog net iets meer in de watten gelegd wordt. Speciaal voor deze dag stellen we je twee organisaties in Oostende voor, die iedere dag tot het uiterste gaan om hun dieren de beste zorg te geven.

Het VOC Oostende, het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren, werd in 1984 opgericht. Het is het enige opvangcentrum langs de Belgische kust dat wettelijk door de Vogelbescherming en de Vlaamse Gemeenschap erkend is. Het oorspronkelijke doel was de slachtoffers te helpen die besmeurd waren met olie. Na verloop van tijd konden ook nestjongen, verkeerslachtoffers en zieke dieren er rekenen op de juiste verzorging en rehabilitatie. Jaarlijks worden zo’n 4000 patiënten geholpen! Daarnaast is het ook een belangrijke missie van de organisatie om te informeren en sensibiliseren over natuur en milieu en werken ze mee aan wetenschappelijk onderzoek.

Honden, katten en knaagdieren in nood, kunnen dan weer terecht bij Het Blauwe Kruis van de Kust. Dit dierenasiel in de Cederdreef helpt veel honden en katten in hun zoektocht naar een gouden mandje. In afwachting krijgen ze er dagelijks de beste zorgen. Bovendien deelt het asiel af en toe een mooi verhaal van een van de voormalige bewoners die ondertussen een nieuw gezin gevonden hebben. Hartverwarmend! Er worden ook regelmatig opleidingen georganiseerd om met dieren om te gaan, voor wie een dier wil adopteren. Ook na de adoptie moeten de dieren immers de beste zorgen en veel liefde krijgen!