• Nostalgie
  • Weetjes

De eerste Belgische vrouwelijke vliegenierster maakte historische vlucht boven Oostende

Weetjes |

Hélène Dutrieu is een grote naam in de geschiedenis. Ze stond bekend als “De Menselijke Pijl” van het wielrennen en was ook onder meer de eerste vrouw ter wereld die een vlucht over land heeft uitgevoerd. Enkele van haar historische records vestigde ze bovendien in of boven Oostende!

Oostende heeft door de jaren al drie velodromen gekend. De eerste werd gebouwd in de jaren 1890 in de huidige Velodroomstraat, maar moest worden afgebroken na een brand. In 1921 werd een nieuwe openluchtvelodroom gebouwd op de gronden van de afgebroken kazerne ten noorden van het Maria-Hendrikapark. De derde velodroom ten slotte werd in 1946 gebouwd op dezelfde plaats als de tweede, maar volgens een andere lengteas. Hélène Dutrieu schitterde in de eerste velodroom. Hier behaalde ze in 1897 en 1898 het Europees en het wereldkampioenschap snelheid in het vrouwelijk wielrennen.

Naast een getalenteerd wielrenster was Hélène Dutrieu ook een begaafde vliegenier. Op 3 september legt ze een vlucht af in de driehoek Blankenberge -Oostende-Brugge. Daarbij vestigt ze heel wat nieuwe records. Zo wordt ze de eerste vrouw ter wereld die een vlucht over land heeft uitgevoerd, de eerste pilote die een passagier heeft meegenomen, de eerste vrouwelijke vlucht heen en terug zonder tussenlanding van stad tot stad met een passagier aan boord en vestigt ze een officieus hoogterecord van ongeveer 400 m, een officieus duurrecord van ongeveer 40 min vlucht en een officieus afstandsrecord in gesloten omloop van ongeveer 45 km. Als dat niet straf is!

Op de foto zien we de beroemde Hélène Dutrieu met haar mecanicien Béaud (haar eerste passagier). De foto werd vermoedelijk rond haar recordvlucht in 1910 genomen.

Foto © Vieilles Tiges