• Weetjes

De Jacob Besagestraat, vanwaar die naam?

Weetjes |
  • #Jacob Besage
  • #Oostendse kapers

Jacob Besage was een zeventiende eeuwse Oostendse kaper. Een kaper is eigenlijk niks anders dan een piraat, maar dan toch weer anders. Een kaper kaapt andere schepen in opdracht van een koning. Hij gaat een contract aan met de koning en verzekert zich zo van een deel van de buit, naast een ander deel dat naar de reder en uiteraard de koning gaat. Een kaperskapitein als Jacob Besage ging dus met het contract in de hand, andere boten kapen om vervolgens de buit terug mee te brengen.

Jacob Besage is vooral bekend geworden in Oostende en ver daarbuiten op de dag dat ie stierf. Op die zeventiende juni van 1629 komt hij met zijn drie eigen schepen ergens tussen Calais en Boulogne oog in oog te staan met admiraal Piet Hein. Die laatste behoort tot het kamp van de protestantse rebellerende Noorderlijke Nederlanden die zich afzetten tegen de Spaanse overheersing. De kapersschepen moeten de handel over zee van die Hollandse en Zeeuwse schepen een halt toeroepen. Piet Hein van zijn kant vreest de confrontatie niet op die bewuste dag. Hij gaat met zijn zeven schepen tegenover de drie van de Spaansgezinde kapers uit van een makkelijke overwinning in een van de vele zeeslagen gedurende de Tachtigjarige Oorlog.

De Oostendenaars geven zich echter niet zomaar gewonnen. Volgens de legende neemt Jacob Besage vanop het dek van zijn commandoschip, de Sint-Anna, op een bepaald moment een kanon in de armen en richt het op het schip van Piet Hein. Piet Hein zou volgens diezelfde legende de kanonskogel recht in het gezicht hebben gekregen en sterft.
De Hollanders en Zeeuwen geven de strijd niet op en doden bij hun tegenaanval Jacob Besage. Vervolgens nemen ze nog twee van de drie Oostendse kapersschepen in beslag en laten de volledige bemanning ter plekke ophangen. De Sint-Anna die ontkomt en voert terug de Oostendse haven binnen met het lichaam van Jacob Besage aan boord. Jacob Besage wordt plechtig bijgezet in de inmiddels al meer dan een eeuw verdwenen Sint-Pieterskerk van Oostende.

Twee jaar geleden, toen naar het toneel gaan nog vanzelfsprekend was, zag ik een machtig mooie voorstelling in de Grote Post over het Oostendse kapersverleden. Met ‘Marinus’ vertelde Sebastien Dewaele dat stukje wat vergeten Oostendse geschiedenis. Ik herinner me dat de durvers die aan een tafeltje op de scène wilden plaatsnemen, een frisse Keyte werd geschonken. Ik had dorst. Sebastien Dewaele werd muzikaal begeleid door Peter Bultink. Als dit stuk ooit hernomen wordt, doen! Al was het alleen nog maar voor de sappige vertelstijl waarbij Dewaele in de huid kruipt van een andere Oostendse kaper, Marinus Deboer.

In afwachting kan je nu dus met kennis van zaken eens passeren in de Jacob Besagestraat!