• Weetjes

De vier vuurtorens van Oostende

Weetjes |

De Lange Nelle is een echt icoon in Oostende. Welke Oostendenaar kent deze vuurtoren immers niet? Wat misschien nog niet iedereen weet is dat dit de vierde vuurtoren is in de geschiedenis van Oostende. Nog straffer is dat twee van die eerdere vuurtorens ook op dezelfde locatie stonden! Bovendien is ‘ons Nelle’ een van de enige drie nog werkende vuurtorens langs de Belgische kust, net zoals de vuurtorens van Nieuwpoort en Blankenberge. De toren is met haar 65 meter en 324 treden een mooi stukje architectuur.

In 1771 kent Oostende haar eerste vuurtoren. De Oostendenaars noemden de toren ‘de vlaggenmast’, naar de mast met vlag bovenop de vuurtoren. De toren werd geplaatst op de huidige locatie van het Nationaal Monument voor de Zeelieden. Toen de bouwwoede de stad echter in z’n greep had, kon het licht van de toren de westerflank niet meer bereiken door de nieuwe gebouwen. In 1861 wordt een nieuwe toren gebouwd, op de huidige locatie van Lange Nelle.

Helaas wordt de toren slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog wanneer de Duitsers hem in 1915 vernietigen met dynamiet. De oude vuurtoren aan het Zeeheldenplein wordt van 1918 tot 1920 opnieuw ingeschakeld en van 1920 tot 1926 krijgt Fort Napoleon een tijdelijk seinlicht. In 1926 wordt de derde vuurtoren van Oostende in gebruik genomen. Ook deze nieuwe vuurtoren overleefde de Duitsers echter niet: in 1944 vernietigt de Duitse bezetter de toren opnieuw. Vijf jaar later, in 1949, verwelkomt Oostende dan uiteindelijk de Lange Nelle. Op dat moment draagt de toren nog geen wit-blauw golvenpatroon. Dat werd pas aan de toren toegevoegd in 1994 door schilder Ignace Van Isacker.

Foto © Jurgen‎ Behaeghel