• Weetjes

Dikke Mathille aan het Oostendse Kursaal

Weetjes |
  • #Dikke Mathille

Ken jij dit beeld al? Dan weet je ongetwijfeld dat ze in de volksmond "Dikke Mathille" heet. Maar wist je ook dat het beeld in 1954 werd gemaakt door George Grard? De dame stelt de weelderigheid en de sensualiteit van de zee voor. Het beeld werd op 29 april 1955 langs de Oostzijde van het Kursaal onthuld. Het kunstwerk kreeg de naam ‘De Zee’, maar al snel bedachten de Oostendenaars het beeld met de naam ‘Dikke Mathille’.

In 1964 verhuisde ze naar het Leopoldpark. Naar waar vroeger ‘t horloge was. Daarna, in februari 1965, kreeg het haar plek met zicht op het Kursaal. Maar weet je ook hoe het komt dat Dikke Mathille begin jaren zestig moest verhuizen?

Sommige mensen namen aanstoot aan het beeld. Mathille kreeg af te rekenen met talloze vernielingen. Vanuit een vreemde vorm van zedelijkheid kreeg Dikke Mathille op een bepaald moment een slip en bh aangetrokken.

In mei van 2021 zette Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de volgende restauratiefase van het Kursaal in Oostende. Daarbij kwam ook het debat over een eventuele terugkeer van het beeld terug op gang.

#mijnstadoostende #lovelocal #weetjeswoensdag