• Nostalgie

Grand Hotel Continental: Oostends luxehotel uit de Belle Epoque

Nostalgie |

Het Grand Hotel Continental staat eind negentiende eeuw vlakbij het Oostendse Kursaal te pronken. Het is de nieuwe naam van het hotel "Cercle des Bains" dat in 1880 als één van de eerste hotels op de Oostendse zeedijk gebouwd werd. Wij keren graag even terug in de tijd met een paar leuke weetjes die de sfeer van het Oostende in de Belle Epoque weergeven

.De Wereldtentoonstelling in 1889 in Parijs wordt wel eens gezien als de echte start van de Belle Epoque. Decennia zonder oorlog en een ongebreideld geloof in de vooruitgang via technologie en groot kapitaal. Tegelijk kent ook het kusttoerisme een enorme bloei. Zij het voor een kleine elite. Oostende is in die tijd de favoriete plek van heel wat Franse en Engelse mensen uit de burgerij die mee dat grote kapitaal vertegenwoordigen.

Het Grand Hotel Continental wordt ontworpen door de Oostendse architect Antoine Dujardin. De man ontwierp heel veel luxe-villa’s in Oostende. Zo kreeg quasi de ganse Parijsstraat in die tijd vanop zijn tekentafel vorm. Daarnaast was hij ook een aantal jaren gemeenteraadslid en schepen in Oostende.

Hij tekent dus ook de plannen voor het hotel op de hoek van de Berlijnstraat en de Zeedijk. De Berlijnstraat hoor ik je denken. Het is pas in 1919 dat de straat omgedoopt wordt naar IJzerstraat als herdenking aan de Slag van de IJzer.

Begin twintigste eeuw krijgt het Grand Hotel Continental er een vierde en vijfde verdiep bij. Ook de torens worden wat verhoogd. Het hotel ziet daarmee zijn capaciteit toenemen tot niet minder dan vierhonderd bedden.

De keuken was niet zomaar een keuken. Deze kwam van de Parijse firma Briffault. Een professionele keukenbouwers met klanten van Oostende tot Moskou.

Het Grand Hotel Continental behoorde net als het hotel l’Océan er vlak naast tot de zogenaamde Société des Palaces d’Ostende. Andere Oostendse hotels uit diezelfde groep waren Hotel Splendid en La Plage. Zo hadden ze ook een gezamenlijke taxidienst die pendelde tussen deze hotels en het station.

De kamers van het Grand Hotel Continental waren niet alleen heel ruim, maar ook uiterst luxueus. Zo was er op elke kamer stromend water, in vele gevallen ook een bad, elektriciteit, stel je voor. Een lift was toen ook het van het. Net als de rookkamer, de speelzaal, meer dan een bar en restaurant. De Engelse gasten moesten zelfs hun vertrouwde krant niet missen tijdens hun verblijf in Oostende!