• Wat te doen

Hoe leefden de Romeinen aan de Vlaamse kust?

Wat te doen |

Stel je voor: heerlijk vertoeven aan het strand, genieten van de perfecte pizza of pasta, en even verderop is er een ongelooflijk interessant archeologisch museum. Aan de hand van reconstructies, weetjes en originele voorwerpen van bijna 2000 jaar oud katapulteert het museum jou naar de tijd waarin er op die plaats nog een groot Romeins kamp stond. Nee, we beschrijven geen droomreis naar de thuishaven van diezelfde Romeinse soldaten, maar gewoon een ontspannende uitstap in de omgeving van Oostende!

Het Romeins Archeologisch Museum

In het nabijgelegen Oudenburg bevindt zich het Romeins Archeologisch Museum (RAM) in het abtsgebouw van de voormalige Sint-Pietersabdij. Rond het jaar 200 na Christus werd hier het énige Romeinse kust-castellum opgetrokken in hout. Later werd het opgebouwd in steen. Op een kindvriendelijke manier toont het museum vondsten uit deze periode, die vanaf 50 jaar voor de opening van het museum in 2009 werd onderzocht tijdens archeologisch opgravingen. Na een bezoek weet jij alle antwoorden op vragen zoals: Hoe maakten Romeinen hun kleren vast?. Hoe zag een dag in het kamp eruit? Waar bewaarden ze hun voedsel?

Thema voor thema leer je meer! De komst van de Romeinen, het laat-Romeinse kust-verdedigingssysteem tegen de invallen van de Germanen, vrouwen en kinderen in het kamp, het militair ziekenhuis, begrafenisrituelen… Dankzij leerrijke, indrukwekkende en sensationele vondsten wordt jouw interesse in de Klassieke Oudheid en het Romeinse Rijk sowieso aangewakkerd! Van munten en fibula’s tot wapens en uitrusting, zelfs een skelet van een man die samen met zijn hond begraven werd! De vergeten verhalen van de vondsten worden tot leven gebracht aan de hand van video’s, interactieve computerpuzzels en levensgrote reconstructies. Een bezoekje meer dan waard dus.

Voor houders van een museumpas, is het museumbezoek zelfs gratis! Met een museumpas bezoek je één jaar lang 200 musea en tentoonstellingen in België voor maar €59. Koop jouw museumpas op https://www.museumpassmusees.be/nl.

Wil je graag al een voorproefje van deze tot de verbeelding sprekende vondsten, bekijk deze dan hier!

📍 Marktstraat 25, 8460 Oudenburg

Deze week geopend van dinsdag tot vrijdag tussen 9u30 en 17u en op zaterdag tussen 13u en 17u.

Vanaf 25 oktober geopend van dinsdag tot vrijdag tussen 10u en 12u. Op woensdag bijkomend geopend tussen 13u30 en 17u.

Afbeelding © Ronald Heuninck – RAM Oudenburg