• Nostalgie

In dit koninklijk huis kwam zelfs de Britse konining Victoria op bezoek!

Nostalgie |

Dit huis in de Langestraat 69 in Oostende wordt ook wel eens Huize Louise-Marie of het Oud Koninklijk Paleis genoemd. Het huis kreeg die bijnaam omdat Louise-Marie, eerste koningin der Belgen, er haar laatste adem uitblies.

Het huis werd gebouwd tussen 1770 en 1780 en bestond oorspronkelijk uit een gelijkvloers, twee verdiepingen en een zolder. In 1789 verkochten de eigenaars het huis aan Thodore van Moorsel. Dat was echter van korte duur, want niemand minder dan Napoleon Bonaparte neemt tijdens zijn verovering van Europa intrek in het huis. Niet vreemd, aangezien Oostende in die tijd een niet onbelangrijke haven was.

Jaren later, in 1830, waren de eerste koning en koningin van de jonge staat België op zoek naar een verblijf. Hun oog viel op dit buitenverblijf en ze namen er hun intrek. Louise-Marie was stapelverliefd op dit huis en verbleef er vaak. Het koningspaar had er ook geregeld hoog bezoek. Zo kwam Britse konining Victoria zelfs op familiebezoek! Koning Leopold was namelijk de nonkel van Victoria.

Over de jaren heen bleef Louise-Marie het huis vaak bezoeken en zeker naarmate haar gezondheid achteruitging. Uiteindelijk stierf ze op 38-jarige leeftijd vermoedelijk aan tuberculose in het huis. Haar sterfbed staat er tot op de dag van vandaag.

Momenteel is het huis ingericht als museum en wordt het beheerd door De Plate. Ben je benieuwd naar de volledige koninklijke geschiedenis van het huis? Dan is het pand zeker een bezoek waard!