• Wat te doen
  • Weetjes

Internationale Vrouwendag: Bertha Tratsaert eerste Oostendse in de gemeenteraad

Weetjes |

Bertha Tratsaert, zegt de naam jou iets? Wist je dat ze de eerste Oostendse vrouw was die het mannenbastion, dat de Oostendse gemeenteraad lange tijd was, betrad? Lees verder en ontdek het verhaal van een sterke vrouw.

Bertha Tratsaert, in 1885 geboren in Oostende. De ongehuwde Tratsaert wordt in 1912 verpleegster. De Groote Oorlog breekt uit en Bertha werkt zich uit de naad om de gewonde soldaten in de veldhospitalen te verzorgen. Na de Eerste Wereldoorlog werd het sociaal engagement van Bertha Tratsaert steeds groter. Zo vertegenwoordigde ze vanaf 1919 Oostende bij het Algemeen Secretariaat der Vrouwenwerken. Een vrouwenbeweging die streed voor het creëren van kansen voor jonge meisjes en vrouwen om een stiel te leren of een opleiding te volgen veelal binnen de sociale sector. Zo ijverden ze onder meer met succes voor een driejarige opleiding waaruit de eerste sociaal werksters voortkwamen.

Bertha Tratsaerts engagement ging verder en in juni 1921 werd ze de eerste vrouw in de Oostendse gemeenteraad. Al moest ze die eer wel delen met Caroline Pieters, vrouw van … In de zomer van ‘52 was ze zelfs even (een maand) waarnemend schepen. Ze bleef op post als gemeenteraadslid tot in ‘58. Daarnaast richtte ze ook een kraam- en polikliniek op.