• Weetjes

Karel Sys: boksende horlogemaker K.O. door fluitconcert

Weetjes |
  • #Boksen
  • #Karel Sys

Karel Sys, zegt de naam jou iets? Je moet al van straffe huize zijn als je meteen weet over wie ik het heb. Sys, geboren Oostendenaar en bij leven al een legende in boksminnend Vlaanderen van de jaren ‘30 en ‘40 van de vorige eeuw. Lees hier het bijzondere levensverhaal en ontdek ook de link met ‘aangenomen’ Oostendenaar Hugo Claus.

Zoals zoveel kinderen in die tijd wilde Karel wielrenner worden. Geld voor een fiets was er niet, dus werd het boksen. Niet geheel onlogisch, want Oostende was jarenlang de bakermat van de Belgische bokssport. In 1930 betwistte hij zijn eerste boksmatch. Om in 1935 al net naast de Belgische titel te grijpen bij de middelgewichten. In de twee jaar die daarop volgden werd hij Belgisch kampioen bij de halfzwaargewichten. In ‘37 eindigde de strijd om de Europese titel onbeslist.

Net voor de Tweede Wereldoorlog sloten de Oostendenaren de mens Karel Sys echt in het hart. Sys had iemand van de pier zien springen en zonder aarzeling was de Oostendse bokskampioen in het water gedoken om de man te redden. De oorlogsjaren waren zijn topjaren. Hoewel hij ondertussen een geschoold horlogemaker was, haalde zijn passie voor het boksen het van dat voor het uurwerk. Zo ging hij ook wedstrijden boksen in Berlijn en werd ook in Oostende regelmatig gezien in het gezelschap van de Duitse bezetter. Zijn imago van superheld kreeg een eerste deuk. Op sportief vlak ging het hem echter voor de wind. Een grote massa toeschouwers zag hoe Karel Sys eind 1943 in Brussel Europees kampioen werd bij de zwaargewichten. Hij versloeg er de Zweed, ik verzin het niet, Ole Tandberg.

Nadat de bevrijding van Oostende, werd Sys opgepakt. Karel werd beschuldigd van collaboratie. Tot een veroordeling kwam het niet, maar de Belgische boksbond weigerde hem nog een licentie te geven. Karel bleef niet bij de pakken zitten en gooide zich dan maar in de Spaanse wereld van de catch. Eind de jaren ‘40 begon te boksmicrobe terug te kriebelen. Sys trok van Oostende naar Argentinië en ging er terug boksen.

In ‘51 was Sys terug in België. Hij veroverde een jaar later de Europese titel bij de zwaargewichten, om deze kort daarna na een verloren kamp terug kwijt te spelen.

Drie jaar later, we zijn 1954, bokst Sys in Brussel in de halve finale voor het wereldkampioenschap. Na de vierde ronde moet hij opgeven. Wat volgt is een fluitconcert dat weerklinkt uit 8.000 kelen. Met de staart tussen de benen verlaat Sys ring en vaderland. Tot aan zijn dood in 1990 woont hij in Argentinië. Het is trouwens in het Oostende van eind de jaren ‘40 tot midden de jaren ‘50 dat Hugo Claus in Hôtel de Londres in Oostende verblijft. Claus was een grote boksfanaat. Zo heeft Hugo Claus nog met de handschoenen van Sys geoefden. Wat de schrijver een grote eer vond.

Wist je trouwens dat Karel Sys door nog wel wat schrijvers beschreven werd. Kleine leestip tussendoor is het boek ‘De zoveelste illusie’ van Jan Ceuleers waarin het boksende hoofdpersonage Petit Charles duidelijk gebaseerd is op het leven van Oostendenaar Karel Sys.

Een niet onbesproken figuur in het naoorlogse Oostende, maar toch een van de grootste bokskampioenen die ons land gekend heeft. Nu al jaren in de vergetelheid geraakt. Vandaar onze bescheiden bijdrage om daar met dit stukje iets aan te doen.