• Wat te doen

Leuk nieuws voor alle boekenwurmen: Oostende krijgt er met FAAR nu ook een boekenfestival bij!

Wat te doen |

Dat onze koningin der badsteden al jaren als locatie dient voor meerdere culturele events en happenings is al lang geen geheim meer. Wellicht doen het filmfestival of het street art festival wel een belletje rinkelen, maar heb je al gehoord van het boekenfestival dat van 17 tot en met 20 maart zal plaatsvinden? FAAR is een gloednieuw concept waar meer dan 50 auteurs uit binnen- en buitenland hun non-fictie boeken zullen voorstellen. Dit is ook onmiddelijk het unieke aan dit hele verhaal; de grote ster van de show is in dit geval niet fictie, maar non-fictie. De organisatoren vonden namelijk dat deze categorie ook eens een ‘moment to shine’ verdient.

De naam van het festival verwijst naar een vuurtoren, aangezien ook zij een wegwijzer voor alle boekenliefhebbers willen zijn. Aan de hand van actuele en relevante thema’s gaan ze op zoek naar een antwoord op de vraag: hoe kan de wereld van morgen eruit zien? Verder is het de bedoeling dat dit festival één groot feest wordt, met als kloppend hart Brasserie Du Parc. Dit is een populair, maar toch authentiek etablissement met een Art Déco-interieur, dat door menig artiest, intellectueel en zakenman wordt bezocht. Oostende zal in vuur en vlam staan door de talloze activiteiten die op de planning staan, verspreid over de hele stad. Ze willen iedereen betrekken; jong en oud, maar ook mensen met of zonder literaire interesses. De activiteiten zullen bovendien variëren van sterrenkijken in de Astropolis tot een culinaire wandeling.

Het ganse voorjaar zal Oostende in teken staan van literatuur. Burgemeester Tommelein benadrukt nog eens hoe Oostende zich al een tijdje profileert als dé cultuurstad aan zee: “Ook voor literatuur is Oostende een echte thuishaven. Dit geldt voor vele historische schrijvers, maar ook voor heel wat hedendaagse schrijvers is Oostende een muze waar ze naartoe getrokken worden”.

Ik hoor het u al denken; één groot feest, activiteiten voor jong en oud, maar hoe zullen de auteurs dan in de kijker gezet worden? Wel; er zullen diverse auteurslezingen, workshops, interviews, debatten en literaire proeverijen op poten gezet worden om de lezer volledig onder te dompelen in de leefwereld van de auteur. Daarnaast zal je ook verrast worden door enkele eigenzinnige formats, zoals ‘De nacht van de slapelozen’ of ‘Praten over eten’, waar twee chefs aan showcooking doen en terwijl diep debatteren over de functie van voeding. Onder andere de kleppers Paul Verhaeghe, Marjolijn van Heemstra, Hind Fraihi, Peter De Graef, Frank Westerman en Geert Buelens zullen in de spotlight staan tijdens FAAR.

In deze moeilijke tijden zal FAAR een lichtpunt vormen voor alle cultuurliefhebbers. Houd dus zeker 17 tot 20 maart vrij om eens een kijkje te gaan nemen!

Afbeelding © Tommelein