• Weetjes

Onze Oostendse garnaalkroketten erkend als eetbaar erfgoed!

Weetjes |

Dat de garnaalkroket in het hart van de Oostendenaars zit, werd vorig jaar al duidelijk toen ze zichzelf uitriepen als hoofdstad van de garnaalkroket. Nu gaan ze met hun cultureel erfgoed nog een stapje verder; ze lieten de lekkernij herkennen als ‘Eetbaar erfgoed’. Daarvoor moet de kroket wel aan enkele, strenge voorwaarden voldoen: de garnalen moeten opgevist worden door Oostendse vissers én ze moeten minimum 30% noordzeegarnalen bevatten. Bovendien moeten ze binnen een straal van 10 kilometer worden vervaardigd.

Onze geliefde garnaalkroketten kregen daarnaast ook het label ‘streekproduct’ van VLAM. Dit onder meer omdat de kroket al meer dan 25 jaar bestaat en op ambachtelijke wijze wordt gemaakt volgens de streektraditie. De perfecte garnaalkroket volgens de Oostendenaren; goudbruin en krokant langs de buitenkant en smeuïg, rijkelijk gevuld met garnalen binnenin.

Om deze erkenning als Vlaams streekproduct en eetbaar erfgoed te vieren, komt Stad Oostende deze week met een actie, waarbij je van gratis garnaalkroketten kan genieten bij je overnachting. Dit geldt voor boekingen gemaakt via visitoostende.be en die plaatsvinden voor 20 februari. Haast jullie dus en boek eens een overnachting in de koninging der badsteden 🤗.

Afbeelding © Heiki Verdurme