• Eten en drinken

Oostendse splitwafels: bij Bakkerij Vanheste worden ze nog met een gietijzeren wafelijzer gebakken!

Eten en drinken |

Oostendse splitwafels, ooit al eens gegeten? Nog nooit van gehoord zeg je? Misschien ken je ze als spletwafels of spletters? Werkelijk geen idee, lees dan hier meer over deze Oostendse lekkernij.

Splitwafels, spletwafels of spletters zijn ovalen wafeltjes gevuld met boterroom. De gist in het recept doet de wafels ‘opblazen’ tijdens het bakken. De dikkere vorm laat toe om de wafels doormidden te snijden of te splitten, spletten zo je wil. Daarna worden ze gevuld met een mengsel van boter en kristal-of kandijsuiker. De splitwafels zijn door hun dikte ook zachter dan de Ostensche lukken

De splitwafels bij bakkerij Vanheste op de Torhoutsesteenweg 202, zijn zelfs erkend als streekproduct. Ik ken er twee soorten: de spletters gevuld met vanilleboterroom en dan de iets rondere splitwafels die een vulling hebben van kirschroom. Nieuwsgierig als ik ben kwam ik te weten dat die splitwafels nog met een gietijzeren wafelijzer worden gebakken. Dat er geen bewaarmiddelen inzitten is ook handig meegenomen. Toegegeven, bewaren doen ze toch nooit lang eens ik er een zakje heb gekocht.

Bakkerij Vanheste
Torhoutsesteenweg 202
Oostende