• Eten en drinken

Oostendse zeebeschuiten

Eten en drinken |

Oostends zeebeschuiten, al sinds de jaren ‘60 een godsgeschenk voor Oostendse zoetekauwen. Bij Bakkerij Riviera op de Torhoutsesteenweg en Bakkerij Desmedt in de Stuiverstraat kan je deze lokale lekkernij kopen. Het koekje wordt ook wel eens scheepsbeschuit genoemd.

Het typische Oostendse koekje ontleent haar naam dan ook aan het vissersmilieu. Onder vissers was de zeebeschuit heel geliefd omdat deze niet alleen heel lekker is, maar ook nog eens heel lang kan bewaard worden.

Die lange houdbaarheid komt door het eenvoudige recept op basis van bloem, water, zout en vetstof. Er was een tijd dat er sprake was van echt ‘scheepsbakkers’ of ‘scheepsbeschuitbakkers. Kleine Oostendse bedrijfjes die grote hoeveelheden van het Oostendse zeebeschuit produceerden.

Begin jaren ‘80 is de Oostendse zeebeschuit wat in de vergetlheid geraakt. Het is onder meer Jean-Pierre Desmedt van de gelijknamige bakkerij Desmedt die als toenmalig voorzitten van de Oostendse Bakkersbond het koekje terug op de (zee)kaart zet. Tpt op vandaag een lekker extraatje bij de zondagse koffie.

Bij Bakkerij Riviera kan je ze ook met of zonder rozijnen krijgen volgens een eigen familierecept van de vroegere bakker Urbain Counye . Beide varianten zijn even lekker!

Ken jij nog bakkerijen in Oostendse waar de zeebeschuiten te krijgen zijn?