• Shopping
  • Weetjes

Ostendaises: de enige Belgische oesters koop je bij De Oesterput

Weetjes |

Het is weer september, de maand waarin het oesterseizoen geopend wordt. De grootste oesterproducent in Europa is Frankrijk, met wel 130 kiloton oesters per jaar. Maar wist je dat ook in België oesters worden gekweekt?

De Oesterput in Oostende is meteen ook de enige oesterkwekerij in België. In 1995 begon het familiebedrijf met de kweek van deze ‘Ostendaises’, zoals de oesters genoemd worden, en ondertussen hebben ze al meer dan 25 jaar ervaring op de teller staan.

Al sinds de 18e eeuw waren er in België oesterkwekerijen aanwezig, die zelfs op de historische Ferrariskaarten teruggevonden konden worden. Het hoogtepunt van de oesterverkoop kwam er echter pas rond het eind van 19e en begin van de 20ste eeuw, toen veel welgestelde burgers een bezoek brachten aan de populaire badplaats Oostende.

Na een terugval door de oorlog werden nog tot 1973 oesters gekweekt in de spuikom, waarna de Belgische kweek volledig stilviel. Maar nu zijn de enige echte Ostendaises weer helemaal terug dankzij De Oesterput.

Je kan de Belgische oesters kopen in de winkel van De Oesterput, waar ze rechtstreeks uit het water komen. Daarnaast vind je er natuurlijk ook nog vis, andere schaal- en schelpdieren en een assortiment dagverse bereidingen.

Heb je zin om de lokale lekkernij binnenkort nog eens op tafel te zetten? Breng dan zeker een bezoekje aan de winkel in de Schietbaanstraat 84.

Afbeelding © De Oesterput