• Nostalgie

Royal Palace Hotel:”Met de architect van het Parijse Elysée en een hotelier uit Caïro”

Nostalgie |

Het Royal Palace hotel was twee eeuwwisselingen geleden hét Oostendse luxehotel! Gebouwd in achtienhonderdnegenennegentig, naast de Wellingtonrenbaan en aan het uiteinde van de Koninklijke Gaanderijen. Een korte inkijk in dit stukje verdwenen Oostends erfgoed.

Het hotel is eigendom van de Compagnie Internationale des Grands Hôtels dat onder meer tot doel had de treinreizigers goed, zeg maar heel goed, onderdak te bieden na een soms lange treinreis. Hotel de la Plage was een ander Oostends hotel dat deel uitmaakte van de ‘compagnie’. Gebouwd om het de Engelse en Franse toerist tijdens een verblijf in de Koningin der Badsteden volledig naar hun zin te maken. En daarvoor worden kosten noch moeite gespaard.

Voor het ontwerp holt de compagnie naar Parijs. Waar de architect Georges Chedanne gevraagd wordt om samen met de Belg Octave Van Rysselberghe het Royal Palace hotel te tekenen. Het is diezelfde Chedanne die eerder ook al het Elysée Palace in Parijs ontwierp.

Het merendeel van de Oostendenaars uit die tijd zagen nooit veel meer van het afgewerkte hotel dan de monumentale toegangspoort. Met bovenop een wat protserige vergulde kroon.

Van aan die toegangspoort kon de hotelgast via een overdekte galerij, die aan een kant uit glas bestond, naar het hoofdgebouw. We zijn in een tijd dat een bruin kleurtje van de zon iets was voor boeren, niet voor ‘mensen van stand’.

Eens aan de receptie in de hotellobby had je als gast keuze uit maar liefst vijfhonderd kamers. Waanzinnig veel voor die tijd en nu nog eigenlijk. Verder wordt bij de inrichting werkelijk aan alles gedacht. Naast een restaurant, een feestzaal, meerdere leeszalen en biljartkamers, is er langs de kant van de dijk ook een grote serre. De feestzaal bevindt zich op de ‘binnenplaats’ van het hotel. De Engelsen uit die tijd zijn volledig weg van het spelletje dat tennis heet, dus ook het hotel legt er enkele terreinen aan.

Een hotel zonder manager is als Botteltje zonder … enfin er wordt gezocht en gevonden. Helemaal vanuit Caïro komt de man met de naam als die van een circusdirecteur, Luigi Steinschneider. De top van de top onder de hotelhouders aan het begin van de twintigste eeuw.

De Groote Oorlog treft ook Oostende en het Royal Palace Hotel. Het wordt hersteld en houdt stand tot die volgende wereldoorlog. In negentienhonderdvierenveertig wordt het hotel onherstelbaar vernield. Na de oorlog komt op deze plek een modernistische hoogbouw.