• Eten en drinken

Stadsbrouwerij ‘t Koelschip: “Zo gek en fijn om te weten hoeveel fans er zijn van Cowboy Henk!”

Eten en drinken |
  • #Brouwerij

Op de Van Iseghemlaan, in de schaduw van het Kursaal, ligt de Oostendse stadsbrouwerij ‘t Koelschip. Ive Mostrey en zijn vrouw Sandy Major begonnen in 2008 met een groothandel in bier. Twee jaar later openden ze de shop. In 2014 opende de brouwerij haar deuren. “In één dag waren de testbieren uitverkocht!” Mijn Stad Oostende had een gezellig (coronaproof) gesprek met Ive.

Hoe kom je op het idee om een brouwerij te beginnen?

Onze taak als bierwinkel wordt steeds nauwer en nauwer. De warenhuizen en de online verkoop hebben hun assortiment serieus uitgebreid én aan scherpe prijzen! In 2013 werd het ons steeds duidelijker dat we meer moesten zijn dan een bierwinkel. Aan de andere kant zijn we ook met de brouwerij begonnen omdat ambacht in m'n genen zit. Mijn ouders waren nog echte beenhouwers. De liefde bracht mij uiteindelijk van Slagerij Jackie in Emelgem naar Oostende.

“Ambacht zit in mijn genen. Mijn ouders waren nog echte beenhouwers.”

Het bier Blonde Kuif is niet alleen een duidelijke verwijzing naar Cowboy Henk, maar meteen ook de start van de brouwerij. Hoe kwam dit bier tot stand?

Kama en Herr Seele speelden al lang met het idee om een Cowboy Henk bier uit te brengen! Peter (n.v.d.r. Herr Seele) en ik waren jaren buren en toen hij hoorde van onze plannen in 2014, is het idee terug beginnen borrelen.

Kort daarna hebben we 3 speciale edities uitgebracht onder de noemer 1,2 test … bieren. In 1 dag waren deze bieren uitverkocht. Zo gek en fijn om te weten hoeveel fans er zijn van Cowboy Henk!

Na die testronde zijn we blijven zoeken naar het ideale recept. Uiteindelijk is het sinds vorig jaar een saison geworden van 5% met biohop en zeezout.

Waar heb je het ambacht geleerd?

Ik ben eerst puur uit interesse beginnen brouwen. Mijn vrouw Sandy en ik hebben onmiddellijk een labo module gekocht, maar zonder cursus. Er zijn wel vakmannen over de vloer gekomen om ons verder te helpen. Zo konden we rekenen op de hulp van de mensen van brouwerij 3 fonteinen in Beersel. Dichter bij huis kwam Mark Strubbe van de gelijknamige brouwerij ons met raad en daad bijstaan. We zijn dan ook heel blij en trots dat deze brouwer van onder meer het Oostendse Keyte bier het peterschap van ‘t Koelschip op zich nam.

Daarnaast ging ik in het jaar voor de opening in de leer bij brouwerij Fort Lapin. Later namen we ook een module van 1000L van hen over.

Hoeveel bieren hebben jullie in het assortiment?

Op dit moment hebben we zo'n 13 vaste bieren. Daarnaast brouwen we nog 5 originele recepten voor onder meer een aantal Oostendse horeczaken! De nieuwste is Krevet voor Toerisme Oostende.

Hoe zijn de taken verdeeld bij jullie?

Heel eenvoudig en natuurlijk eigenlijk. Sandy is de stadsbrouwster en ik ben het hulpje. Of nog anders gezegd: zij doet het slimme werk en ik het eerder zware en domme werk.

Kan elke hobbybrouwer, vereniging, organisatie, bedrijf, restaurant, of particulier bij jullie aankloppen met een recept of idee?

Ja zeker, we zitten nu op de helft van onze capaciteit. We hebben ook al brouwerijen in de buurt geholpen met de creatie van hun bieren. Voor de coronacrisis gaven we ook veel workshops.

Hoe kunnen mensen jullie bereiken in coronatijd?

Leveringen blijven mogelijk. Zo kan je de Blonde Kuif net als alle andere bieren uit ons assortiment bestellen via www.blondekuif.be . Ahalen is ook mogelijk, maar dan wel dan wel graag op voorhand je bestelling plaatsen.

Tot slot, wie na het lezen van dit artikel zin heeft in een biertje, welke bieren pik je er naast Blonde Kuif nog uit?

Dan denk ik spontaan aan Zèègeuze, een bier dat veel verkocht wordt. De spontane gisting van dit bier gebeurt in een open tank! Je krijgt hierdoor een natuurlijke gistingsproces aan de Oostendse lucht. Dat zet zich vervolgens op het bier, wat zorgt voor een unieke en verfrissende ‘sour’.

Als eerbetoon aan Lucy Loes brouwen we ook het Oostendse bier “Gie Zie Mien Zèèkapiting”.

“We schoppen ook graag eens tegen de schenen”

Dirty Bishop hebben we ook! Het bier werd gelanceerd op een bierfestival in Brugge in het jaar dat bekend geraakte dat Vangheluwe boter op het hoofd had. We schoppen ook graag eens tegen de schenen.

Zo hoort het. Merci voor de babbel en nog veel succes!

📍 Brouwerij 't Koelschip
Van Iseghemlaan 101, 8400 Oostende

#koelschip #blondekuif