• Wat te doen

Theater aan Zee 2021: vol verwondering en ‘amor mundi’

Wat te doen |
  • #evenementen
  • #theater
  • #Theater Aan Zee

Theater aan Zee 2021 start op zondag 25 juli om 17 uur. Het is meteen ook de 24e editie van Theater Aan Zee (TAZ). TAZ 2021 opent met ‘De Blijde intrede van de Reus in de Mens’. Dan treedt de Brusselse Reus ‘Marcel Magie’ in het huwelijk met de Oostendse reus ‘Sol Luna’.

Theater aan Zee 2021, dat is zeventien dagen aan een stuk niet minder dan tweehonderd verschillende theater-, muziek- en literatuurprojecten in Oostende. Goed voor zevenhonderd voorstellingen. Op veertig locaties in Oostende kunnen 50.000 toeschouwers de komende weken genieten van TAZ. Om na een jaartje zonder, van deze editie opnieuw een succes te maken, staan 450 medewerkers en meer dan 1.000 artiesten klaar om de bezoekers te ontvangen en hen onder coronaveilige omstandigheden zorgeloos van cultuur te laten genieten.

In het persbericht klinkt het uit de mond van gastcurator Caroline Pauwels zo:

'Verwondering en amor mundi, dit waren de twee thema’s waarmee ik in 2019, toen TAZ me vroeg gastcurator te worden van TAZ#2020, aan de slag ging.
‘Amor mundi’, naar Hannah Arendt, omdat het volgens mij een goede ingesteldheid is om van de wereld met al zijn onvolkomenheden te houden. En, om te erkennen dat de meeste mensen deugen en de natuur een weergaloze bron van kracht en levenslust is. ‘Verwondering’ omdat dit kunst en wetenschap bindt en tegelijkertijd het menselijke zijn bepaalt. In het woord resoneert het mooie citaat van Einstein, die ooit hier aan de kust verbleef en Ensor ontmoette.'

'Toen de TAZ ploeg besliste om mijn curatorschap over dat noodlottige jaar 2020 heen te tillen, richting 2021, moesten er naar mijn gevoel naast verwondering twee thema’s toegevoegd worden: verbondenheid en zorgeloosheid. Er moet immers ‘gerepareerd’ of geheeld worden. Er moet opnieuw verbonden worden, intergenerationeel, intercultureel.'

Wall of Wonder

Nog tot en met vrijdag 6 augustus kan je naar Wall of Wonder. Het festival Theater aan Zee palmt de majestueuze gevel van het Kursaal in bij valavond met mooie projecties. Zo geniet je er van films van Henri Storck, reportages van RITCS studenten, poëzie en fotografie.

De projectie start telkens bij valavond als de schemering haar intrede doet.

Andy en Karolien

Andy en Karolien – TAZ 2021: met Lou Reed up zen Ostêns

Hullep

Heb jij ook dringend Hullep nodig?

Ben je oppervlakkig in het contact met anderen? Vertel je vaak sterke verhalen? Probeer je je beter voor te doen dan je bent? Kom je charmant over? Heb je een sterk gevoel van eigenwaarde? Schep je wel ’s op? Heb je een sterke behoefte aan prikkeling? Heb je een afkeer van verveling? Hou je van risico’s? Vind je voor alles een uitleg of excuus? Maak je geen probleem van overspel of betaal je je geleend geld niet terug? Is meer dan 80% van jouw antwoord op deze vragen ‘ja’, dan heb je misschien Hullep! nodig …

Hullep! is een tragikomische, muzikale theatervoorstelling van de door de wol geverfde spelers Maaike Cafmeyer en Peter De Graef, geruggensteund door drie fantastische muzikanten, Frans Grapperhaus, Sara De Smedt en Tine Roelens.

Hullep! staat duidelijk bol van de vragen. Aanvankelijk valt er nog wat te lachen, maar gaandeweg wordt de situatie meer en meer nijpend.