• Weetjes

Waarom heet de Bonenstraat, de B… ?

Weetjes |
Vismarkt Oostende

De Bonenstraat in Oostende kennen we in Oostende als de straat van onder meer
‘t Zeezotje en Café de Crayon. Maar waar komt die straatnaam eigenlijk vandaan?

De naam gaat terug tot het eind van de achttiende eeuw. De uitleg klinkt als een script van De Drie Wijzen, het populaire spelprogramma uit de jaren ‘80. Volgens sommigen is ze genoemd naar een zeker familie Boone die er een eeuw eerder woonde. Andere bronnen houden het op de oude Vlaamse benaming voor Boulogne. Wat Jacques Vermeire of Walter Grootaers je zouden vertellen is dat het afgleid is van het Franse “Rue des Fèves”, wat Frans is voor bonen. De realiteit is vaak straffer dan de fictie. In de negentiende eeuw stond dit op het straatnaambordje in een verfranst Oostende.
Wat wel absoluut zeker is, is dat het één van de oudste straatjes van Oostende is. Het wordt in het midden van de zeventiende eeuw aangelegd samen met de parallel gelegen Kadzandstraat.

Wist je trouwens dat dit ook de plek is waar in 1707 de vismijn wordt neergepoot? Na de bouw van een nieuwe vismijn in 1877 wordt ze herleid tot vismarkt. Op deze plek wordt tot 1939 vis verkocht. De dakconstructie wordt samen met de huizenblok in 1954 afgebroken. Hierdoor ‘vloeien’ beide straten samen.

#mijnstadoostende #weetjeswoensdag