• Weetjes

De geschiedenis achter het Kasteel van Rodenbach-Mergaert

Weetjes |

Als we denken aan kastelen in Roeselare dan denken we spontaan aan het Kasteel van Rumbeke. Logisch, aangezien het ook wel eens “de bakermat voor het ontstaan van Vlaanderen” genoemd wordt. (http://bit.ly/KasteelvanRumbeke).

Een ander prachtig kasteel in Roeselare is het Kasteel Rodenbach-Mergaert. Het is een eclectische villa met neoclassicistische invloeden en is een klassiek voorbeeld van een woning voor de welvarende industrieleiders uit het einde van de 19de eeuw. Het kasteel werd gebouwd in opdracht van de familie Rodenbach, die een belangrijke rol speelde voor Roeselare op politiek en cultureel vlak.

De familie Rodenbach is voornamelijk bekend voor de brouwerij Rodenbach die vandaag de dag nog steeds in Roeselare gevestigd is. Toen Eugeen Rodenbach in 1889 overleed, waren er geen mannelijke erfgenamen om de brouwerij over te nemen. Noodgedwongen neemt zijn vader, Edward, opnieuw de leiding van het bedrijf op zich. Hij moest hiervoor opnieuw naar Roeselare verhuizen (hij was ondertussen al in Brussel gevestigd), maar voor hij dat doet liet hij eerst het kasteel bouwen. In 1891 zou hij er intrekken tot zijn dood in 1902.

Kasteel Rodenbach is tegenover brouwerij Rodenbach gelegen in de Spanjestraat. De locatie was typerend voor het einde van de 19de eeuw: fabrieken, directeurswoningen en arbeiderswoningen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel gebruikt voor de vestiging van Duitse officieren. Er werd naast de woning een schuilkelder gebouwd. In 1985 werd het interieur gerenoveerd.

Komt het kasteel je heel bekend voor, maar weet je niet waarom? Dan heb jij misschien naar “In Vlaamse velden” gekeken. Het Kasteel werd namelijk gebruikt als decor voor de serie.