• Weetjes

De Geuzentempel beschikt over een van de drie grootste bamboe-orgels ter wereld

Weetjes |

Wist je dat de Geuzentempel in de Jan Mahieustraat 21 een van de enige drie grote bamboe-orgels ter wereld heeft? Het orgel van de protestantse kerk werd in 1995 in Indonesië gemaakt. Enkel Las Piñas (de Filipijnen) en Porte Allegro (Brazilië) beschikken over gelijkaardige bamboe-orgels in die grootorde. In Zuid-Azië vind je af en toe wel huisorgels die gemaakt zijn uit bamboe, maar er bestaan dus in totaal maar drie grote bamboe-orgels ter wereld. Het orgel in Roeselare zou volgens sommigen zelfs het grootste van de drie zijn.

In totaal telt het orgel 508 pijpen, waarvan er 438 gemaakt zijn van bamboestokken. Voor het orgel naar België overkwam, werd het in 1995 nog tentoongesteld tijdens een expo n.a.v. 50 jaar onafhankelijkheid van Indonesië. Onder meer president Soeharto bezocht het unieke orgel op dat moment.

Over het ontstaan van de kerk hebben we trouwens ook nog een interessant weetje! De kerk werd in 1877 gebouwd voor de vele protestantse textielarbeiders uit Zeeuws-Vlaanderen en uit Sint-Maria-Horebeke die werkten in de fabriek van Henri Tant. Die laatste had immers liever protestantse arbeiders dan katholieke!

Foto © LimoWreck