• Weetjes

De Onroerenderfgoedprijs 2021 werd gewonnen door een woning in Roeselare

Weetjes |

Wist je dat de Onroerenderfgoedprijs in 2021 werd gewonnen door een burgerwoning in Roeselare? De interbellumwoning Joseph De Bruycker in de Veldstraat won niet alleen de hoofdprijs, maar kaapte ook de publieksprijs weg.

Het burgerhuis is een driegevelwoning uit 1932, gebouwd in opdracht van de heer De Buscher-Declercq, de eigenaar van het aanpalende betonbedrijf Declercq, in een modernistische stijl. De bel-etagewoning is een totaalkunstwerk naar ontwerp van de Vlaamse architect Joseph De Bruycker met een interieur in samenwerking met kunstenaar Victor Servranckx en een tuin aangelegd door André Rousseau. De Vlaamse overheid beschermde het pand in 2001 omwille van de artistieke, architectuurhistorische en socio-culturele waarde. Originele details, zoals een van de eerste cubexkeukens, maken er een indrukwekkende tijdscapsule van.

De woning is niet-publiek toegankelijk erfgoed en de restauratie is voor de bewoners een levenswerk. Met de uitgevoerde werken hebben ze hun woning opnieuw opgewaardeerd tot een voorbeeld van de interbellumarchitectuur. Hiervoor kregen ze dan ook in oktober de Onroerenderfgoedprijs voor van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele. De publieksprijs werd gewonnen op basis van een poll waaraan 5000 mensen deelnamen.

Meer info over de Onroerenderfgoedprijs en de andere laureaten vind je op onroerenderfgoed.be.

Afbeelding © Stad Roeselare