• Nostalgie
  • Weetjes

De straatverlichting in de 19e eeuw 💡

Weetjes |

Geef de schuld aan de magische kerstfilms en de sprookjesboeken, maar wanneer wij aan een winterwonderland denken, is daar ook altijd betoverende straatverlichting aanwezig. Niet het soort van de glimmende lichtjesslingers die je iedere winter rond Kerstmis aan de bomen en gevels ziet hangen, maar echte oude straatlantaarns.

Zo’n lantaarns vond je vanaf het begin van de 19e eeuw in Roeselare, nog niet op elektriciteit, maar op petroleum. In 1889 schakelde het stadsbestuur over lantaarns op gas en pas vanaf 1930 verschenen de eerste elektrische straatverlichting in het Roeselaarse straatbeeld. De meeste van de mooie gietijzeren palen zijn toen helaas naar de schroothoop verdwenen, maar gelukkig werden er enkele gered door liefhebbers!

Zo’n liefhebber was bijvoorbeeld Gilbert Bonte. Hij was erg gehecht geraakt aan de lantaarn naast zijn huis en toen die in 1970 dreigde te verdwijnen, aarzelde hij dan ook niet om de lantaarn aan te kopen. De lantaarn is nu opnieuw te bewonderen op het pleintje in de Bollenstraat, nadat de familie Bonte de lantaarn opnieuw aan de stad schonk.

Afbeelding © Stad Roeselare