• Weetjes

Stad Roeselare eert Adriaen Willaert!

Weetjes |

Binnenkort komt er een volledig project om het muzikaal erfgoed van Adreaen Willaert te eren. Adriaen was één van de belangrijkste renaissance componisten en was afkomstig uit Rumbeke. Hij werd er geboren in 1490.

Het is lange tijd stilgeweest rond de componist. Daarom besloot het stadsbestuur om het muzikaal erfgoed van de Rumbekenaar in het licht te zetten. Hoe gaan ze dat doen? Met een ensemble, vinylplaat, belevingsroute én streekbier!

Het ensemble wordt opgericht door Tom Denys en heeft als doel om a-capellamuziek uit de renaissance in het licht te zetten. Adriaen Willaert speelt daar natuurlijk een belangrijke rol in. Willaert was 35 jaar lang kapelmeester aan de San Marcobasiliek in Venetië. Zijn muziek rees via de boekdrukkunst de wereld rond en op die manier maakte hij naam en faam in de muziekwereld. Wie zelf een naam wou maken voor zichzelf in de muziekwereld trok naar Italië om bijgeschoold te worden door Willaert.

Om het erfgoed van Willaert bekend te maken bij het publiek, heeft het zeskoppig ensemble Dionysos Now de Mis van Willaert digitaal opgenomen. Ze zullen ervoor kiezen om het te vereeuwigen op een milieuvriendelijke vinylplaat en het te lanceren op streamingdiensten als Spotify.

Wie zich helemaal wil onderdompelen in de leefwereld van Willaert, zal binnenkort ook kunnen genieten van een digitale belevingsroute. De route is een soort van audio-en podcastwandeling waar Tom Denys de luisteraar laat wandelen in de voetsporen van Adriaen Willaert.

Dat is nog niet alles! Want om alles te vieren is er nu ook een nieuw fris streekproduct. ‘De Vuillaert’ is een blond streekbiertje van 7,7 procent op basis van pasta van Soubry en wordt gemaakt door de brouwers van BOM Brewery Triporteur uit Roeselare. Met Italiaanse kruiden en sinaasappels staat het biertje volledig in teken van Willaert. Ook de naam verwijst naar Willaert. Zo bestaat de letter w niet in het Italiaans. Zijn naam werd er dus uitgesproken als ‘Vuillaert’.

Afbeelding © Koorklank