• Nostalgie
  • Weetjes

Wat brengt de toekomst voor dit iconische beeld in de Roeselaarse skyline?

Weetjes |

Reeds jaren vormt de oude Hanekopsite met de torenhoge silo een herkenningspunt rond Roeselare, een onuitwisbare indruk van de Roeselaarse skyline. Kijk nog maar eens goed, want binnenkort zal dit vertrouwde beeld er misschien wat anders uitzien.

Sinds de site rond 2008 volledig in onbruik raakte, was de herbestemming van de locatie regelmatig onderwerp van debat. Tot het antwoord in 2017 kwam uit diezelfde sector als waar Hanekop indertijd actief was: de veevoedersector. Veevoederbedrijven Versele-Laga en Debaillie verenigden zich samen met graanleverancier Maselis tot ‘Granero Industrio’. Ofwel: Granen Roeselare Industrieel Trio, maar dat eerste bekt toch beter.

Samen willen de drie bedrijven nieuw leven blazen in de Hanekopsite, door hier opnieuw een opslagplaats van te maken. Het gebouw heeft natuurlijk een facelift nodig om mee te kunnen met de modernere manieren van werken. Toch wordt er heel wat bewaard. Zo blijven de indrukwekkende silo’s bewaard, die vandaag de dag nog moeilijk te realiseren zouden zijn, en behoudt ook de bloemmolen zijn plek op de site. Andere gebouwen op het terrein worden afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Bovendien wordt er ook een extra transportband voorzien naar de nabijgelegen gebouwen van Maselis.

Bovenaan de gebouwen zal ook ‘Hanekop’ niet langer prijken. Dat wordt tijdens de make-over naar een meer moderne look vervangen door ‘Granero Industrio’.

En wat vind jij? Is deze vernieuwing een goede zaak, of zal je Hanekop toch een beetje missen?

Afbeelding © Fien Pieters