• Weetjes

Wie was Hugo Verriest?

Weetjes |

In de Hugo Verrieststraat in Roeselare vind je vandaag de dag een mooie mengelmoes van herenhuizen, interbellum-woonhuizen, art-decogebouwen en meer moderne gebouwen. Maar wie was de man naar wie de straat genoemd werd eigenlijk?

Hugo Nestor Verriest, zoals zijn volledige naam luidde, werd in 1840 geboren in Deerlijk en stierf in 1922 in Ingooigem. In Roeselare volgde hij les aan het Kleinseminarie, waar hij ook door Guido Gezelle werd onderwezen. In 1964 werd Hugo tot priester ingewijd. Naast priester was hij ook dichter, schrijver en redenaar.

Zelf gaf Hugo Verriest ook les aan het Kleinseminarie, vanaf 1867. Een van zijn bekendste leerlingen, die je overal in Roeselare kan zien, was Albrecht Rodenbach. Net als Rodenbach hoorde ook pastoor Verriest tot de Vlaamse Beweging. Verriest schreef ook biografieën van onder anderen Rodenbach, Guido Gezelle en Stijn Streuvels.

Dat hij een grote invloed heeft gehad, blijkt uit de honderden straten, lanen en pleinen die naar hem genoemd zijn. Alleen al in West-Vlaanderen vind je deze in Beernem, Blankenberge, Brugge, Harelbeke, Izegem, Kortrijk, Ledegem, Torhout, Wevelgem, Zedelgem, Zwevegem en natuurlijk Roeselare zelf.