• Nostalgie

Zo zag de Meensesteenweg eruit begin de 20ste eeuw!

Nostalgie |
ROESELARE         " Steenweg naar Meenen "

Een blik op de Meensesteenweg in het begin van de 20ste eeuw. Wist je dat deze straat enorm belangrijk was voor Beitem? Dankzij de aanleg van de Meensesteenweg tussen 1751 en 1754 werd Beitem uit isolement gehaald en konden goederen gemakkelijker getransporteerd worden dankzij de verbinding tussen Brugge en Menen via Torhout en Roeselare.

Er werd heel wat tegengewerkt voor de aanleg van de weg door steden zoals Kortrijk, Tielt, Doornik en Gent. Zij voelden concurrentie opkomen en/of hadden liever een weg tussen Brugge en Kortrijk gezien.

Dankzij Karl Theodor werden de plannen voor de aanleg van de weg goedgekeurd. Karl was keurvorst van Pfalz-Neuburg en Beieren, paltsgraaf van de Rijn én Heer van Wijnendale, Torhout en Roeselare. Met de aanleg van deze weg zag hij een opportuniteit om het hout uit zijn bos van Wijnendale sneller naar de markten te transporteren. Met de steun van zijn familielid Karel van Lorreinen, landvoogd der Nederlanden in Brussel, werden de plannen voor de weg uitgevoerd.

Afbeelding © Geneanet