• Weetjes

De link tussen Sint-Niklaas en Breda

Weetjes |

Wist je dat oud-burgemeester Romain De Vidts ereburger was van Breda? Die onderscheiding kreeg hij omdat hij 17 jaar lang zo goed zorgde voor de graven van 52 Bredanaars. De 52 inwoners van Breda waren in 1940 in Sint-Niklaas gesneuveld door Duitse bommen. Het ereburgerschap werd uitgereikt in 1958 nadat de graven overgebracht waren naar Breda.

Verder was De Vidts ook ridder in de Orde van Sint-Gregorius de Grote, de Leopoldsorde, de Kroonorde en de Orde van Leopold II. Als burgemeester van Sint-Niklaas was hij samen met zakenman André Sax de oprichter van de eerste Vredesfeesten. Bovendien zorgde hij ervoor dat kasteel Walburg en haar domein in 1949 onteigend werden en vanaf 1952 als openbaar stadspark dienden. In 1987, onder het burgemeesterschap van zijn zoon Paul, werd het park dan officieel naar hem vernoemd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zag het er trouwens even benard uit voor De Vidts. De toenmalige schepen werd in 1944 door de bezetter aangehouden. Hij kon gelukkig ontsnappen en moest tot aan de bevrijding ondergedoken leven!

Foto © Breda Marketing