• Weetjes

De Sint-Franciscuskerk in Sinaai: van kerk tot kantoorruimte

Weetjes |

Bij de zin “Ik werk in een kerk” denk je meteen aan een priester of geestelijke. In Sinaai kan dat echter nog een andere betekenis hebben. Daar vind je namelijk een kerk en kantoorruimte terug in één gebouw. De voormalige Sint-Franciscuskerk smolt in 2010 samen met vzw Het Bint, nu bekend als deel van Fiola vzw.

Voor dit bijzonder stukje architectuur moet je aan het Wijnveld 255 zijn in Sinaai. De oorspronkelijke Sint-Franciscuskerk werd in 1955 opgericht als kloosterkerk en zou veertig jaar lang gebruikt worden door de paters. Nadat ook laatste pater Antoon Seurynck afscheid nam van de kerk, werd die bezit van de Sint-Catharinaparochie van Sinaai. Tot 2007 kon je er nog elke zondag de misdienst van pastoor Patrick D'Haenens volgen. Na de laatste mis op 23 september 2007 stond de kerk drie jaar leeg, tot vzw Het Bint ze op het spoor kwam!

De vzw zorgt ervoor dat mensen met een beperking nog steeds zelfstandig kunnen wonen. In 2010 hadden ze een nieuwe kantoorruimte nodig, dus sloten ze een overeenkomst voor twintig jaar met de kerk. Sindsdien worden er nog steeds erediensten georganiseerd in de kerk, onder meer tijdens de jaarlijkse kermis en de wijding van de paarden.

De kantoorruimte werd natuurlijk wel gepimpt voor het gebouw in gebruik werd genomen. Daarvoor koos de organisatie het principe ‘box-in-box’, zoals je kan zien op de foto. Wat vind jij van deze herbestemming?

Foto © Kristof De Jonghe