• Weetjes

De slechtvalken in Sint-Niklaas: een bron van inspiratie

Weetjes |

De luchtballon, de raap, de patroonheilige Nicolaas Van Myra. Allemaal symbolen die we aan het mooie Sinnekloas kunnen linken. En sinds 2014 kunnen we daar officieus nóg een symbool aan toevoegen: de slechtvalk! Een koppel slechtvalken streek dat jaar neer in de toren van de Onze-Lieve-Vrouwkerk en is voorlopig nog niet van plan om te vertrekken.

Oorspronkelijk installeerden de roofvogels zich in een holte achter de zuidelijke wijzerplaat. De twee eitjes kwamen toen helaas niet uit. Vogelbescherming Vlaanderen en het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels besloten de slechtvalken een handje te helpen en plaatste een nestkast, die beter geschikt was om te broeden dan de holte in de toren. De nestkast werd onmiddellijk in gebruik genomen door de dankbare vogels.

In 2015 werden met de steun van het stadsbestuur twee webcams geplaatst en kregen de slechtvalken een eigen website. Zo kan iedere Sint-Niklazenaar en geïnteresseerde daarbuiten hen volgen. Ook toen de toren in het begin van 2021f in de stellingen werd geplaatst, bleven de slechtvalken vasthouden aan hun favoriete plekje. De verbinding van de webcams is helaas even verbroken, maar ook dit jaar zouden er drie jongen zijn uitgevlogen. Net als de voorbije jaren!

Voor de Sint-Niklase kunst vormen ze een bron van inspiratie. Zo spot je op de hoek van het Heymanplein met de Mgr. Stillemansstraat een impressionante muurschildering van een slechtvalk. Het werk neemt de volledige gevel in beslag en is van de hand van Dzia, een Antwerpse muralist, gespecialiseerd in dierenafbeeldingen. Zijn werken zijn op bruggen en gevels overal ter wereld te bewonderen! Voor het werk in Sint-Niklaas baseerde hij zich op de glasramen en art-deco-elementen in de buurt. Wist je dat hij hiervoor slechts drie dagen nodig had? Straf!

Dit werk van Dzia is trouwens niet de enige street-art in Sint-Niklaas die naar de vogels verwijst! In de Nieuwstraat bevindt zich een kunstwerk van I am Eelco dat verschillende stadssymbolen combineert. Een kleurrijke eye-catcher met naast de slechtvalk ook Reynaert de Vos en luchtballonnen!

Afbeelding © Fien Pieters