• Nostalgie

Dit is “een van de schitterendste creaties uit het interbellum in Oost-Vlaanderen”

Nostalgie |

Vandaag werpen we een blik op de ingang van de Broederschool vanuit de Hoveniersstraat. Deze foto mag dan al even oud zijn, maar het gebouw werd gelukkig mooi bewaard. Ook vandaag nog kunnen we genieten van het zicht op deze prachtige art-decogevel!

Het hoofdgebouw van de Broederschool in de Nieuwstraat werd gebouwd in 1932, volgens de immens populaire art-decostijl van die dagen. De inkomhal van het mooie gebouw mag bovendien pronken met een veelkleurig glasraam van Eugeen Yoors, namelijk ‘Christus Koning’. Deze ruimte wordt volgens velen zelfs omschreven als “een van de schitterendste creaties uit het interbellum in Sint-Niklaas en zelfs in de provincie Oost-Vlaanderen”. Dit speciaal stukje erfgoed kan je dan ook bezoeken tijdens een gidsbeurt via de toeristische dienst van Sint-Niklaas!

Wist je trouwens dat stadsarchitect August Waterschoot en zijn zoon Leander zich voor hun ontwerp geïnspireerd zouden hebben op het voormalige redactiegebouw van Dagblad Vooruit en drukkerij het Licht in Gent? Ook het Antwerpse Sint-Lievenscollege uit 1929 vertoont heel wat gelijkenissen met het gebouw.

Er bestaat bovendien ook een legende over de plaatsing van het Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Het beeld zou in 1933 te diep in de nis geplaatst zijn en moest vooruitgeschoven worden. Een van de metsers gleed uit en maakte een val van wel 11 meter. Het bizarre aan het verhaal is dat de metser helemaal niets overhield aan de val en de volgende dag zelfs alweer aan het werk was!

Foto © Hughes/Delcampe (Nostalgeo)