• Weetjes

Het Woord: van Wereldexpo 58 in Brussel naar de Wase hoofdstad

Weetjes |

Het beeld van Het Woord springt meteen in het oog op de Grote Markt. Het beeldhouwwerk stond echter niet altijd op ons marktplein. Het stond oorspronkelijk namelijk op de Wereldexpo 58 in Brussel!

Het Woord werd gemaakt door beeldhouwer Idel Ianchelivici. De kunstenaar was van Roemeense roots, maar verhuisde al op 19-jarige leeftijd naar ons land. In België verbleef hij lange tijd in Luik voor zijn studies en nadien in Brussel. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, moest Ianchelivici onderduiken. Hij was immers joods. Dit alles zorgt ervoor dat hij in 1950 definitief verhuist naar Frankrijk. Een leuk weetje over de beeldhouwer is trouwens dat hij goed bevriend was met August Vermeylen.

Oorspronkelijk stond Het Woord helemaal niet in Sint-Niklaas. Het beeld kreeg tijdens de Wereldexpo van 1958 een plaats bij het paviljoen van de burgerlijke bouwkunde. Toen droeg het beeld nog de naam ‘Hommage au Génie humain’. Pas sinds 25 juni 1988 siert het beeldwerk ons marktplein. De kunstenaar zelf gaf zijn goedkeuring voor de nieuwe locatie. Daarbij had hij twee belangrijke eisen. Ten eerste moest de nieuwe stad een studentenstad zijn en ten tweede moest het beeld op een sokkel van 5 meter komen.

Recent werd het beeld nog speciaal uitgedost met een cape vol bloemen. Deze actie kaderde in een paaswedstrijd voor de donderdagse markt.

P.S. Wist je trouwens al dat de Belgen voor het eerst softijs leerden kennen tijdens de Expo 58? Wij verkiezen toch het ambachtelijke roomijs van Cremerie François!

Foto © Karin de Wachter