• Weetjes

Kasteel Walburg: meer dan 450 jaar geschiedenis in Sint-Niklaas

Weetjes |

Vandaag de dag kan je er genieten van een drankje met een prachtig uitzicht, maar voordat dit kon, had het kasteel Walburg in Sint-Niklaas al een rijke geschiedenis doorlopen. Ridder Willem Van Waelwijck liet in 1553 kasteel Walburg bouwen. Een oud, in puin vallend kasteel dat op diezelfde plek stond, werd ervoor gesloopt.

Het oorspronkelijke domein had naast het kasteel ook nog een boomgaard, een tuin en landwegen. Erfenissen en verkopen doorheen de tijd leidden ertoe dat het kasteel in 1681 werd ingericht als een brouwerij. Nog later kwam het, in de 19e eeuw, in handen van J.F.G. van Naemen-Boeye. Het kasteel werd hersteld en verbouwd in een meer 19e-eeuwse stijl.

Het is pas sinds halverwege de 20ste eeuw, in 1952, dat het publiek toegelaten wordt op het domein, nadat het in handen kwam van de stad. Bezoekers kunnen er nu nog genieten van het prachtig landschap met golvende grasvelden, een grote vijver en een mooie kiosk.

Na de dood van burgemeester Romain De Vidts in 1962, werd het park rond het kasteel in 1987 naar hem vernoemd. Deze burgemeester had er immers voor gezorgd dat het kasteel eigendom werd van de stad en voor het publiek kon opengesteld worden. Maar waarom noemde het kasteel eigenlijk precies ‘Kasteel Walburg’? Simpel: ridder Willem Waelwijck vernoemde het kasteel naar zijn vrouw, Walburgis!

Afbeelding © Ontdek Sint-Niklaas