• Wat te doen

Ontdek de “Google Maps van de 17e eeuw” nog tot 27 juni

Wat te doen |
  • #ad

Het Mercatormuseum is een echt pareltje. Je ontdekt er de cartografie van de oudheid tot nu en leert er van alles bij over Gerard De Cremer, oftewel Gerard Mercator. Het museum bestaat al sinds 1962. Hoog tijd dus voor een bezoekje als je er nog nooit geweest bent!

De collectie van het museum beschikt over twee permanente pronkstukken, namelijk twee authentieke globes van Gerardus Mercator. De aardglobe werd gemaakt in 1541 en de hemelglobe in 1551. Deze unieke stukken zijn de enige globes van Mercator in België en werden bovendien gemaakt in opdracht van een medewerker van keizer Karel V. Geen wonder dus dat ze werden opgenomen in de Vlaamse topstukkenlijst!

Tot 27 juni 2021 kan je er trouwens ook het tijdelijk topstuk Atlas Maior van Johan Blaeu bezoeken. De 11 boekdelen dateren uit 1662 en zijn de “Google Maps van de 17e eeuw”. De tentoonstelling zou er oorspronkelijk slechts blijven tot 25 april, maar ze werd verlengd. Toen werden de 11 boekdelen voor het eerst samen gepresenteerd aan het publiek. Helaas kon deel IV ‘De Nederlanden’ niet verlengd worden en kan je nu dus slechts 10 van de 11 delen bezoeken. Ook met 10 delen is het topstuk volgens ons toch zeker een bezoekje waard!

P.S. Als je al een Museumpas hebt, dan kan je het museum gewoon gratis bezoeken! Het Mercatormuseum is immers een van de wel 200 musea en bijna 300 tentoonstellingen in België waar je met zo’n pas terechtkan. Een Museumpas kost €59 per jaar en met de kaart kan je zo veel musea bezoeken als je wil. Wil je ook zo’n pas bemachtigen? Dan kan je ‘m bestellen via http://bit.ly/museumpassintniklaas.

#sintniklaas #ad #mercatormuseum #museumpas

Foto © Museumpas