• Wat te doen
  • Weetjes

Ontdek de verborgen schatten van Sinaai

Weetjes |

In 2017 lanceerde stad Sint-Niklaas de interactieve wandel- en fietstocht ‘Verborgen schatten in Sinaai’. De wandeling werd gemaakt ter ere van de 800-jarige geschiedenis van de gemeente. Ook nu kan je de wandeling nog steeds maken en bijleren over Sinaai!

Tijdens een wandeling van 8,5 km of een fietsroute van 32 km kom je respectievelijk 9 en 14 infopunten tegen. Die bakens zijn allemaal mogelijke startpunten en je leert er telkens meer over een nieuw thema. Denk aan brouwerijen, strijdtonelen, heerlijkheden, het poppentheater van Weymersch en de abdij van Boudelo. De officiële startplaats ligt aan het JOC Troelant, maar starten kan dus aan elk infobord.

Vergeet ook je smartphone niet op de wandeling! Die wordt immers nog veel leuker met de erfgoedapp en de weetjes die je er vindt. De route en de wandelgids vind je op http://bit.ly/verborgenschatteninsinaai.

Wij sommen alvast enkele leuke weetjes op die je tijdens de wandeling leert:

  • De Sint-Sebastiaansgilde van boogschutters is de oudste vereniging van Sinaai. In 1618 werd ze opgericht door de boogschutters die het dorp bewaakten van vijanden.
  • In Sinaai vond je vroeger wel vier bunkers uit de Eerste Wereldoorlog. Ze maakten deel uit van de Hollandstellung van het Duitse leger. Drie van de bunkers bestaan vandaag nog steeds, mede doordat de bunkers haast niet te verwoesten of af te breken zijn door al het beton! De verdwenen bunker lag aan het Keysershof, de overige drie vind je aan de Bockwegel, de Hooimanstraat en de Weimanstraat (nu een kippenhok). De bunker aan de Hooimanstraat is echter niet meer te zien, omdat die volledig overbouwd is.
  • Naast vier bunkers, telde Sinaai ook vier brouwerijen! De brouwerijen bestaan helaas allemaal wel niet meer.

Foto © Ontdek Sint-Niklaas