• Weetjes

Reynaertgenootschap ontvangt Visser-Neerlandiaprijs 2020 (met enige vertraging)

Weetjes |

Volkslegenden zijn niet weg te denken uit Sint-Niklaas. Als er één verhaal echt leeft in de stad, is het wel dat van Reynaert de Vos. Het verhaal van de listige schelm zit nog steeds in het collectief geheugen en als het van vzw Reynaertgenootschap afhangt, zal dat nog lange tijd zo blijven.

‘Het Reynaertgenootschap wil de motor zijn van een erfgoedgemeenschap die de middeleeuwse en moderne Reynaertverhalen, en breder, middeleeuwse en moderne literatuur en (beeldende) kunsten wil bestuderen en die gelinkt is met gelijksoortige organisaties.’ Een duidelijke visie, die tot uitvoering gebracht wordt door het bestuderen, documenteren en ontsluiten van de verhalen voor jong en oud, lokaal en internationaal, op zowel wetenschappelijk niveau als in de gewone huiskamers. Een voorbeeld daarvan: het jaarboek Tiecelijn, waarvan de volgende editie – de 34ste al – deze zondag 14 november wordt voorgesteld in de Conferentiezaal van de Bib.

Het was die onvermoeibare inzet om de vos Reynaert te doen leven in het Waasland en de manier waarop het jaarboek voor iedereen openstaat, die de aandacht van het Algemeen Nederlands Verbond, dat de prijzen uitreikt, trok. De officiële prijsuitreiking werd al enige tijd uitgesteld, maar op zaterdag 30 oktober mocht het genootschap de prijs, die bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 10.000 euro eindelijk in ontvangst nemen in Antwerpen.

Afbeelding © Jo De Rammelaere – ANV