• Weetjes

Staat mijn auto nu bij de jeirebees, carnasjeire of de bijs geparkeerd?

Weetjes |

Wist je dat er 23 jaar geleden een referendum werd georganiseerd in Sint-Niklaas? Het referendum peilde naar de meningen over de eventuele aanleg van een ondergrondse parking op de Grote Markt.

Op 28 juni 1998 was het zover. Sint-Niklazenaars trokken massaal naar de stembussen van de volksraadpleging en lieten hun stem horen over de bouw van een ondergrondse parking op de Grote Markt. Het resultaat was duidelijk. Met een opkomst van 40% en een veto van 92% van de kiezers leek het erop dat de parking er nooit zou komen. Toch kwam er een parkeerruimte onder de markt bij in 2005. De markt werd toen grondig opgeknapt in kader van het Margarethaplan. Dat plan won trouwens de Prijs Bouwmeester voor de categorie publieke ruimte in 2005.

Wie ondertussen al zijn auto geparkeerd heeft onder de Grote Markt, heeft ongetwijfeld ook al de dialectwoorden opgemerkt om de zones aan te duiden. In plaats van saaie combinaties zoals A1 kan je je er oriënteren aan de hand van leuke dialectwoorden en bijhorende kleuren: jeirebees (aardbei), carnasjeire (boekentas), bijs (schommel), pielewuiter (regenworm), pieleke kaat (ijs), blaffetuur (rolluik), wjeir (haag), murezeeker (mier), oekedoeleken (kikkervis) en merrebol (knikker).

#mijnstadsintniklaas #weetje #grotemarkt

Foto © Smetsel