• Weetjes

Wie was Edmond Meert?

Weetjes |

Veel straten worden vernoemd naar belangrijke personen in de geschiedenis. Dat is in Sint-Niklaas niet anders. Vaak lopen we door deze straten en hechten we er niet zoveel belang aan. Je hebt soms nog nooit van die persoon gehoord. Laten we er daarom eens een straat uitpikken en kijken wie de persoon naar wie de straat genoemd is, eigenlijk was! Dus: wie was Edmond Meert, naar wie de Edmond Meertstraat in Sint-Niklaas genoemd is?

Edmond Meert werd in Sint-Niklaas geboren op 25 januari 1879, in een gezin van 8 kinderen. Zijn volledige naam luidde Edmondus Paulus Josephus Antonius Meert – wat als straatnaam een behoorlijke mondvol zou geweest zijn. Zijn beide ouders, Egidius Meert en Eulalia Van Eyck, waren kinderen van welgestelde textielzaken. Vanaf 16-jarige leeftijd werkte Edmond in het bedrijf van zijn vader en deed er veel kennis op. Het is dan ook helemaal niet verrassend dat Edmond later zelf textielfabrikant werd.

In 1911 huwde Edmond met Elisa Van Puyvelde, een modiste. Samen kregen ze vier kinderen en woonden op ze op verschillende plekken in Sint-Niklaas. Het bekendste huis was een herenhuis dat ze in 1928 lieten bouwen naar ontwerp van de architect Paul Stordiau. Je hebt het ongetwijfeld al gezien, want dit herenhuis is tegenwoordig het museum De Salons in de Stationsstraat. Daarnaast kochten ze ook het domein Hof van Saksen in Beveren, als tweede verblijf. In 1936 stierf Elisa en drie jaar later zou Edmond hertrouwen met Martha Wauters, dochter van een generaal.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het herenhuis in Sint-Niklaas door de Duitse bezetters ingepalmd en tot hoofdkwartier voor de Kreiskommandantur gemaakt. Gedurende die tijd bleef de familie Meert in hun verblijf in Beveren. Na de oorlog koos Edmond ervoor om af te wisselen tussen zijn huizen: tijdens de zomer in Beveren, tijdens de winter in Sint-Niklaas. Pas op het einde van zijn leven zou hij permanent in Beveren verblijven. Na zijn dood in 1961 werd hij begraven in Sint-Niklaas.