• Nostalgie
  • Weetjes

De kantwerksters in Turnhout aan het begin van de 20ste eeuw

Weetjes |

Heb jij je ooit nog zelf uit nieuwsgierigheid aan kantklossen gewaagd, of heb je nog herinneringen aan je grootmoeder die de prachtigste kanten weefsels kon maken? Het zou zomaar even kunnen, want Turnhout heeft een lange geschiedenis met kantklossen. Op de foto zie je kantwerksters in de Turnhoutse volkswijken, aan het begin van de 20ste eeuw.

Wist je dat de Parijse, Engelse en Turnhoutse kant eigenlijk allemaal dezelfde kantsoort aanduiden? In de 17e eeuw ontstonden op verschillende plaatsen kantsoorten, die naar hun plaats van oorsprong genoemd werden. Toen deze soorten niet meer gemaakt werden in hun eigen stad, nam Turnhout deze soorten over. Ook de Mechelse en Rijselse kant werd na verloop van tijd enkel nog in Turnhout gemaakt. De Parijse kant werd zodanig veel gemaakt in Turnhout, dat ze ook de naam ‘Turnhoutse kant’ kreeg. Het was deze soort die in Engeland zeer populair werd en in de volksmond werd die soort daardoor ook nog ‘Engelse kant’ genoemd.

De kant werd vooral gedragen door de rijke mensen, namelijk geestelijken en leden van de burgerij, als teken van hun verfijnde levensstijl. Lang was kantklossen dan ook een belangrijke bezigheid in Turnhout, maar toen de klederdracht en levenswijze van de mensen na Wereldoorlog II veranderde, verloor het kantklossen zijn belang al snel. Maar dat wil niet zeggen dat het volledig verdwenen is! Er worden nog steeds prachtige werkjes gemaakt, bijvoorbeeld in de afdeling Kant van de Academie voor Schone Kunsten in Turnhout.

Tegenwoordig kan je nog steeds een prachtige kantcollectie bewonderen in het Taxandriamuseum, met bijvoorbeeld het geklost kussen als topstuk. Breng je een bezoekje? Vergeet dan je museumpas niet! Koop je museumpas voor slechts €59 en geniet voor een heel jaar van gratis bezoeken en grote kortingen voor meer dan 200 musea en tentoonstellingen! Neem gauw een kijkje op https://www.museumpassmusees.be/nl.