• Wat te doen
  • Weetjes

Ontdek de feministen avant la lettre in het Begijnhofmuseum

Weetjes |
  • #ad

Wist je dat het Begijnhofmuseum oorspronkelijk maar één dag per week open was? We spreken dan weliswaar over het jaar 1953, wanneer het museum net opgestart is. Vanaf dan mogen De Vrienden van het Begijnhof immers met toestemming van het OCMW de oude voorwerpen van de begijnen verzamelen op het gelijkvloers van het convent. Et voilà, zo start je dus een museum!

In de beginjaren was het museum nog niet zo groot en nam ze nog niet het hele gebouw in beslag. Dat is ook logisch, want op dat moment woont er nog één begijn op de verdieping van het pand. Langzaamaan groeit het museum en vanaf 1998 heeft het museum de omvang van nu. Gelukkig kunnen we er nu ook veel gemakkelijker eens langsgaan dan in het prille begin. Je kan er immers van dinsdag tot en met zondag terecht.

Tijdens je bezoek aan het museum ontdek je dat de begijnen eigenlijk feministen avant la lettre waren. Ze kozen immers voor een religieus leven, maar legden daarbij niet de gelofte van armoede af. Ze bepaalden met andere woorden zelf hun leefregels en zorgden voor hun eigen levensonderhoud. Straf!

P.S. Als je al een Museumpas hebt, kan je het museum gewoon gratis bezoeken! Het Begijnhofmuseum is immers een van de wel 200 musea en bijna 300 tentoonstellingen in België waar je met zo’n pas terechtkan. Een Museumpas kost €59 per jaar en met de kaart kan je zo veel musea bezoeken als je wil. Wil je ook zo’n pas bemachtigen? Dan kan je ‘m bestellen via http://bit.ly/museumpas-turnhout.

#turnhout #ad #begijnhofmuseum #museumpas

Foto © Museumpas