• Weetjes

Villa des roses

Weetjes |

Wist je dat je net buiten het centrum van Turnhout, verscholen ergens tussen Graatakker, Duifhuisstraat en de Talentenschool een uniek stukje geschiedenis hebt?

Daar staat de boerenwoning met schuur, serre en authentiek lusthof ‘Villa des roses’! Het lusthof is het enige Turnhoutse lusthof dat zo authentiek is bewaard gebleven. Villa des roses met

Villa des roses was een buitenplaats. Dat is best uniek in Turnhout, want de ontstaansgeschiedenis van buitenplaatsen is in deze regio beperkt gebleven tot een 19de-eeuw fenomeen. Toen de zeer gegoede burgerij opkwam dankzij bijvoorbeeld de papierindustrie, trokken zij buiten de stad verblijven op. Dit varieerde van een klein lusthuis tot riante zomerresidenties. Een iets minder gegoede burgerij trok zich ‘s zomers terug in een optrekje aan de rand van de stad. Villa des roses is daar een voorbeeld van. De optrekjes stonden vaak in het midden van een prachtige tuin met boomgaard en moestuin.

Villa des roses of Hof van dooren is een van de laatst bewaarde buitenoptrekjes in Turnhout. Andere buitenverblijven zijn gesloopt, of verdwenen doorheen de jaren.

#mijnstadturnhout #lovelocal #hofvandooren #villadesroses