• Weetjes

Waarom Turnhoutenaars muggenblussers zijn

Weetjes |

Wist jij al dat de spotnaam voor de Turnhoutenaars de “muggenblussers” is? Hoe dat tot stand kwam leggen we je graag even uit:

Het is 6 juni 1755. Het is een zwoele zomeravond. Je kent dat wel, zo’n avond waar je steeds last hebt van kleine beestjes.

Opeens komt iemand op de markt aangelopen en roep: “Brand! De toren van de Sint-Pieterskerk heeft vuur gevat!”Natuurlijk wordt er snel aan de alarmbel getrokken en snellen tal van mensen naar de toren, zo ook de brandweer met een waterpomp en emmers water en zand. Opeens zien ze wat de “brand” werkelijk is: een zwerm muggen. Er was dus helemaal geen brand. Wel waren er kosten. Zo kan je lezen in de burgemeestersrekening van 1755 dat de vergoeding 3 gulden en 13 stuivers bedraagde voor de herstelling van het dak van de kerk. De “muggenblussers” hadden in hun poging om de “brand” te blussen namelijk heel wat schade verricht.

Dit nieuws werd natuurlijk gepubliceerd in tal van publicaties en zo kregen de Turnhoutenaars de spotnaam “de muggenblussers”!

Had jij dit verhaal al gehoord?

#mijnstadturnhout #lovelocal #weetjeswoensdag