• Nostalgie

Weet jij sinds wanneer het Taxandriamuseumgebouw er staat?

Nostalgie |

Throwback Thursday! Bracht jij al een bezoekje aan… het Taxandriamuseum ?

Het museumgebouw dateert uit het midden van de 16de eeuw en is daarmee – op het kasteel na – de oudst bewaard gebleven burgerwoning in onze stad. In de 18de eeuw werd een vleugel met rondbogen bijgebouwd. Het Museum van de Speelkaart vond er onderdak in 1969, maar deed later een huizenruil met het Taxandriamuseum, dat er in 1996 na een grondige restauratie zijn deuren opende. Ook de prachtige tuin in renaissancestijl met fontein, zandstenen beelden en zuilfragmenten kan je er bewonderen.

Enkele topstukken uit de collectie zijn o.m. de Schat van Turnhout (goudstukken uit de 16deeeuw), de rustieke devotiekast en de Jachtdeur van het Valkenhof (uit de 17deeeuw, zie foto). Op dit moment kan je er de tentoonstelling ‘AANwinsten UITgestald – 20 jaar verzamelwoede’ aanschouwen. Deze topcollectie omvat stukken uit particuliere verzamelingen die aan het museum geschonken werden en in de diverse kamers te aanschouwen zijn.

Overtuigd? Super! Ondanks COVID-19 is een bezoekje nog steeds mogelijk, uiteraard mits het naleven van de veiligheidsvoorschriften. Je kan dit pareltje een bezoek brengen van dinsdag tem zaterdag van 14u – 17u en op zondag van 11u – 17u. Op maandag gesloten.

Afbeelding © Taxandriamuseum