• Weetjes

Weet jij wie Renier Snieders was?

Weetjes |

Wie door de Renier Sniedersstraat in Turnhout loopt, let er misschien op winkeltjes, de grote en opvallende watertoren die je vanuit de straat kan zien of op de prachtige gevels die er nog te zien zijn. Maar heb je ook al eens stilgestaan bij de naam van de straat? Renier Snieders heeft in Turnhout niet alleen een straat die naar hem vernoemd is, maar ook een standbeeld op het Patersplein.

Renier Snieders werd geboren in Bladel, een gemeente in het Nederlandse Noord-Brabant, in 1812. Na zijn studies medicijnen in Leuven, vestigde hij zich in de Otterstraat in Turnhout met een artsenpraktijk. Daarnaast was hij ook wetsdokter en zette hij zich in voor de verzorging der armen van het bureel van weldadigheid en de gezondheidsdienst in de gevangenis, het gasthuis, het Heilig Grafgesticht en het godshuis van grijsaards en wezen. Een indrukwekkende carrière in de geneeskunde, maar dat was niet precies waarom hij zo bekend werd.

Renier Snieders was, net als zijn broer August Snieders en Hendrik Conscience, een belangrijke figuur voor de Vlaamse beweging. Hij schreef ongeveer 35 boeken over het Kempische dorpsleven. Zijn stijl wordt omschreven als humoristisch, kleurrijk en vlot. Na 1870 koos hij in zijn werk ook duidelijk de kant van katholieken in de Schoolstrijd en ging hij de strijd aan met de geuzen. Hij was bovendien ook voorzitter van het Davidsfonds.

In zijn persoonlijke leven kende Renier Snieders veel tegenslag. Hij verloor zijn vrouw, zijn drie dochters en één van zijn twee zonen, voor hij zelf overleed op 9 april 1888.